Wat is mindfulness?

Mindfullness is het gemakkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot.
We draaien allemaal vaak op routine, terwijl de denkgeest bezig is met verleden en toekomst. Dit gebeurt bijvoorbeeld thuis en tijdens het autorijden, maar ook op het werk of op school. Toch kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.

Wat is mindfulness nu precies?

Steeds vaker hebben mensen het over mindfulness. Maar wat is mindfulness nu eigenlijk? Mindfulness betekent simpelweg: het bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Intenser leven met mindfulness

Je bent eigenlijk op de plaats waar je aandacht is. Als je thuis bent en je aandacht is nog bij het werk, dan ben je eigenlijk nog op je werk. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren en je ontspant gemakkelijker. Mindfulness zorgt ervoor dat de geest rustiger wordt.

Leer bewust keuzes te maken

Met mindfulness leer je bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. Je kunt zo beter je grenzen bewaken.

Mindfulness kun je oefenen

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Fysiotherapie De Buren biedt hiervoor de mindfulness training aan. Deze training is ontwikkeld door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Hij heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de mindfulness training.

Graag eerst kennismaken?

Onze workshops laten je op een laagdrempelige manier kennismaken met mindfulness. Of wil je liever een langere tijd tot rust komen met mindfulness? Wil jij ook leren leven in het hier en nu? Wil je bewust keuzes leren maken? Neem dan gerust contact met ons op!

De Mindfulness cursus wordt gegeven door Marjan Springelkamp binnen onze lokatie aan de Meerweg in haren.

Geef u nu op.

Maak een afspraak

Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer
Locatie *
Captcha